Indfrielse af et lån – hvad betyder det?

Når du indfrier et lån, betyder det, at du betaler din gæld tilbage til en kreditor. Der findes flere måder, du kan indfri din gæld på. Du kan gøre det ved at følge den fastlagte tilbagebetaling, eller du kan lave en ekstraordinær indfrielse, hvor lånet betales tilbage før tid. Her på siden går vi i dybden med indfrielse af et lån, ligesom du kan se frem til et par gode råd.

Den ordinære indfrielse

Når du har lånt penge, kan du vælge at lave en ordinær indfrielse. Den ordinære indfrielse betyder, at lånet betales tilbage den aftale tid. Når du låner penge på nettet, kan du ofte selv vælge løbetiden. Vælger du for eksempel 12 måneder og følger planen for tilbagebetalingen, vil du have lavet en ordinær indfrielse.

Ekstraordinær indfrielse

Laver du en ekstraordinær indfrielse af dit lån, betaler du gælden ud før tid. Det kan du vælge at gøre, hvis du for eksempel får en stor sum feriepenge, får udbetalt en bonus eller lignende. Før du laver en ekstraordinær indfrielse af dit lån, skal du være opmærksom på, om det koster et gebyr at indfri gælden før tid. Mange låneudbydere tilbyder, at du frit kan indfri gælden før tid, som fx Kvikto. Det er dog altid en god idé at tjekke op på, så du pludselig ikke skal til at betale flere penge for at blive gældfri. En ekstraordinær indfrielse kan også ske, hvis du finder et billigere lån, som du bruger til at indfri dyrere gæld hos en udbyder som fx Ferratum.

Få styr på afbetalingen af dit lån

Har du svært ved at få betalt de månedlige afdrag på dit lån til tiden? Så findes der heldigvis en række ting, du kan gøre. Først og fremmest bør du løbe dit budget igennem for at se, om der ikke er nogle steder, hvor du kan spare nogle penge. En anden mulighed er at kontakte din låneudbyder for at høre om muligheden for at få ændret på lånets vilkår. Hvis du har været for ambitiøs med lånets løbetid, vil det være naturligt at høre om muligheden for at få en længere løbetid og dermed lavere afdrag hver måned. Dette vil dog med stor sandsynlighed øge lånets samlede omkostninger.

Oplever du problemer med at afbetale dine lån til tiden, bør du kontakte din kreditor hurtigst muligt. Kontakter du dem først efter at have fået rykkere, sender det ikke et godt signal til dem. Kontakter du dem derimod i god tid og redegør for din situation, vil du virke mere ansvarlig og troværdig. Der er selvfølgelig ingen garanti for, at du kan få ændret lånets vilkår, men mange udbydere er åbne over deres kunder. De vil jo gerne have pengene igen.